Artikelen over: Belastingen
Dit artikel is ook beschikbaar in:

Hoe meld ik de sluiting van mijn rekening bij de Nationale Bank van België?

Wanneer je je rekening hebt gesloten, moet je het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België op de hoogte brengen dat de rekening is opgeheven.

Er zijn twee manieren om dit te doen. De makkelijkste manier is online via de website van de NBB. Dit is de methode die we hieronder beschrijven.

Je kunt ook een formulier van sluiting en decumul invullen dat je mailt of e-mailt. Dit formulier is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Duits.

Online aangifte

Stap 1: ga naar de NBB-website

Ga naar de NBB website op https://cappcc.nbb.be/my.policy en ga verder met de login.

Stap 2: inloggen

Log in met je itsme-account of eID-kaartlezer. De NBB maakt gebruik van de CSAM, de belangrijkste toegangspoort tot de diensten van de overheid. Je herkent dit scherm waarschijnlijk van toen je je rekening bij de NBB aangaf.

Stap 3: kies je voorkeurstaal

Kies Nederlands.

Stap 4: ga naar de aangifte van buitenlandse rekeningen

Klik op “Aangeven”.

Stap 5: selecteer om een rekening af te sluiten

Stap 6: vul de gegevens van de rekening in

Helaas vermeldt de tool niet automatisch de rekeningen die je eerder hebt opgegeven. Je moet de gegevens van je rekening invoeren, wat een beetje omslachtig is.

Rekeningnummer: Je rekening ID (je vindt het in de app onder “Account” en “Persoonlijke gegevens”).
Benaming van de instelling: Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro
Land waar de rekening is geopend: Nederland
Datum van sluiting van de rekening: Datum van sluiting (bijvoorbeeld 08/05/2024)
Laatste belastbaar tijdperk waarin de inkomsten van het kind gevoegd werden bij die van de ouders: leeg laten

Stap 7: selecteer de rekening

Selecteer de rekening dat je zojuist hebt toegevoegd en klik op “Volgende”.

Stap 8: bevestigen

Bevestig en je bent klaar. Je hebt nu officieel je rekening afgesloten bij de Belgische Nationale Bank.

Nog nooit je rekening gedeclareerd?

Je kunt de rekening aangeven en tegelijkertijd een sluitingsdatum vermelden. Zie de instructies.

Bijgewerkt op: 21/05/2024